Tabăra de Filmmaking KINELINK

este un proiect unic în Galați prin intermediul căruia, pe parcursul a două săptămâni intense, participanții au ocazia să experimenteze atmosfera din timpul producției unui film. Aceștia sunt implicați în toate etapele producției cinematografice: de la scrierea scenariului la filmare, de la editare la distribuția și promovarea filmului.
Ne dorim să mărim comunitatea celor pasionați de filmmaking și să creăm, în orașul nostru, entertainment video de calitate. Ideea din spatele proiectului pornește de la misiunea noastră de a educa tinerele generații și de la a le stimula să se exprime într-un mod creativ, care să le pună în valoare toate calitățile.

Ediția 2019

Pentru ediția din 2019 am gândit o serie de noutăți care vor face toată activitatea mult mai interesantă. Iată câteva dintre acestea:
1. după ocuparea locurilor, va avea loc un boot camp constând într-un workshop extins cu mentorii
2. cele două săptămâni, din timpul vacanței de vară, urmează să fie rezervate exclusiv producției, în timp ce scrierea scenariului va avea loc într-o perioadă stabilită de comun acord cu participanții
3. la filmări, participanții vor putea beneficia de prezența și ajutorul unor actori profesioniști


Calendar


 • mai 2019Perioada de inscriere

  10 locuri disponibile
  termen pentru înscriere: 30 mai 2019
 • iunie 2019Boot camp

  ateliere creative de screenwriting, întâlniri de socializare și tot ce mai poate include un boot camp.
 • 22 iulie - 04 august 2019Tabara de filmmaking

  ateliere de actorie, improvizatie, expresivitate corporala, productie video, sunet si montaj.
 • septembrie 2019Premiera filmului

  Vom proiecta filmul realizat in cadrul taberei

Concept

Ne place să credem că tabăra de filmmaking are două componente: în primul rând este tematică, iar în al doilea rând, este transformațională.

De ce tematică?
Împreună cu participanții decidem care va fi ideea pentru filmul ce va fi produs în cadrul taberei. Odată creionat subiectul, participanții își aleg una sau mai multe misiuni, astfel încât să acoperim, cu ajutorul lor și al mentorilor cu experiență în domeniu, toate etapele de realizare a unui film: scrierea și adaptarea scenariului, realizarea storyboard-ului, identificarea actorilor și a personajului jucat, alegerea decorului, a locurilor de filmare, a eventualelor detalii de costumație, realizarea coloanei sonore, filmare, montaj. Tinerii vor fi implicați în activități ce corespund exclusiv aptitudinilor, dorințelor sau intereselor lor, și, de asemenea, ei vor fi stimulați să contribuie cu propria viziune și cu propriul efort la îndeplinirea scopului comun al echipei.

Cum adică transformațională?
Ne-am propus ca tabăra de filmmaking Kinelink să fie mai mult decât un prilej de activități practice și de achiziții de noi cunoștințe. Astfel, vom încuraja participanții să își exprime creativitatea într-un mediu care le va permite să fie atât independenți, dar care să îi învețe și ce înseamnă spiritul de echipă. Vom încerca să le stimulăm abilitățile expresive, de comunicare, de prezentare a ideilor și a opiniilor, într-un context de lucru care valorizează contribuția individuală printr-un proces colectiv. Vom crea cât mai multe situații în care participanții vor trebui să își sincronizeze acțiunile cu restul coechipierilor și vom crea activități cât mai diverse, ce vor avea ca scop fie relaxarea, fie dezvoltarea personală a fiecăruia.

Ediții anterioare

Ca orice lucru bun, tabăra de filmmaking s-a născut dintr-o joacă. Ideea a fost, încă de la început, să putem folosi beneficiile pe care procesul creativ și de colaborare (care stă la baza producției unui film) le are. Astfel am dezvoltat un cadru educațional prin care cei prezenți să își dezvolte o serie de abilități relevante. Formatul a rămas în bună măsură același, cu fiecare ediție ce a trecut – un grup de oameni creativi se așază la masă și în câteva zile scriu un scenariu, care adună ideile tuturor și la care contribuie cu toții. Ulterior, acest scenariu devine un film, cu toată munca și distracția din fața și din spatele camerei.
Prima ediție, cea din 2016, în colaborare cu Asociația Papillon, a fost o încercare, sub forma unui atelier. Practic, a fost mai degrabă un test al acestui concept, care ne-a dat certitudinea că trebuie să explorăm din ce în ce mai „serios” ideea. Ceea ce s-a și întâmplat, la a doua ediție, cea din 2017, de asemenea în colaborare cu Asociația Papillon. De această dată, joaca a devenit serioasă – ambițiile tuturor au crescut, am filmat în locații diverse și „periculoase”, am avut la dispoziție arme, mașini și, bineînțeles, o scenă cu bătaie. Premiera filmului a avut loc la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluţă” – Galați, în cadrul unui eveniment de-a dreptul emoționant.
În 2018, atelierul a devenit o tabără de creație în toată regula. Începând cu această ediție, cei înscriși au avut parte de sprijin profesionist, obținut în ateliere specifice coordonate de traineri de specialitate. Au existat ateliere de scenaristică, actorie și expresivitate corporală, producție și distribuție, fapt care a crescut considerabil valoarea procesului creativ și de producție. Premiera a avut loc în Daily Pub, Galați, într-o atmosferă plină de veselie și bună-dispoziție.

Q&A

De ce să aleg o tabără de film?
Răspunsul pentru această întrebare nu poate fi unul simplu, pentru că sunt nenumărate motive. În primul rând, pentru că există mult prea puține oportunități de genul acesta în România, iar partea artistică este de cele mai multe ori ignorată, atunci când vine vorba de educația formală. În al doilea rând, pentru că este o modalitate de a colabora cu oameni profesioniști și pasionați, care vor împărtăși din experiența lor vastă. Nu în ultimul rând, pentru că oferă posibilitatea de a înțelege complexitatea din spatele creării unui film.
Cum îmi pot alege rolul în cadrul taberei?
Procesul de lucru este următorul: se discută, dezbate și se alege tema scenariului se distribuie participanții pe echipe în funcție de alegerile fiecăruia, dar și în funcție de aptitudinile identificate în procesul anterior de lucru. Puteți face parte din cel puţin o echipă sau chiar din toate
Care sunt echipele?
Echipa de scriere a scenariului şi de adaptare a lui Echipa de actori Echipa de producție Echipa de editare
Trebuie să am experiență în domeniu?
Deloc! Cunoștințele specifice urmează să fie descoperite în cadrul taberei, prin intermediul activităților, atelierelor și producției în sine. Importante sunt entuziasmul şi dorinţa de a face descoperiri în domeniul filmului şi, de ce nu, de a-ți face noi prieteni!
Pe bune, un film? Cu toate echipamentele acelea sofisticate și scumpe?
Da, da, da și iar da! Punem la dispoziția participanților echipamente profesionale, care se folosesc în producții cu specific cinematografic. În funcție de interesul manifestat, toate aceste echipamente vor putea fi folosite de participanți în etapele producției, sub îndrumarea și supravegherea membrilor echipei de producție.
Ce se întămplă cu filmul pe care îl realizăm?
După muncă și răsplată. Cu acordul participanților, filmul va fi făcut public în cadrul unor evenimente special dedicate acestuia, a paginii de Facebook și a canalului de YouTube Kinelink. În funcție de diverși factori (tematica filmului, calitatea și relevanța producției, etc), luăm în calcul inclusive participarea la unul sau mai multe festivaluri de profil.

Echipa noastră:

Iustinian Turcu

Mentor Atelierul „Arta Actorului”


Ocupație: masterand – secția Arta Interpretării Caracterelor Dramatice a Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Pregătire educațională: absolvent al Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, Galați; absolvent al Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, secția Artele Spectacolului-Actorie
Experiență profesională extra: trainer în Tabăra Interetnică de Teatru de la Sfântu Gheorghe; actor al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu; a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale

Andrei Călina

Director de Imagine


Ocupație: student al Facultății de Arte, Universitatea „Dunărea de Jos” – Galați
Pregătire educațională: Absolvent al Liceului de Arte „D. Cuclin”
Experiență profesională extra: producții cinematografice independente; a produs și regizat scurt-metrajul „Last Job”; a susținut mai multe ateliere educaționale; se implică activ în fondarea unei trupe de tineri actori care practică improvizație teatrală; colaborator al atelierelor „Ne vedem la film”, desfășurate de Asociația Papillon.

Înscriere

Costul taberei este de 1500 lei, prețul acoperind: workshop-urile, expertiza celor implicați, costurile de producție, precum și activitățile de difuzare și promovare ulterioară a filmului. Plata se poate face în doua tranșe: 50% la semnarea contractului și restul de 50% până cel târziu 30 iunie 2019.