Una dintre cele mai întâlnite întrebări cu care au de-a face toți creatorii de content audio-video este cea legată de costuri. Aceasta apare deseori înainte de alte întrebări, poate mai importante, așa ca am decis să scriem un articol care să lămurească câteva aspecte legate de costurile unei producții video.
Fără îndoială, costurile sunt un element foarte important, atât pentru cei care oferă produse și servicii pe piața media, cât și pentru cei care au nevoie de acestea. Însa cel mai adesea, discuția legată de buget poate dăuna atât producătorilor, cât și clienților, mai ales când ea are loc prematur, înainte de stabilirea altor aspecte de natură să înlesnească comunicarea dintre ofertant și cumpărător.
Chiar și în situațiile care implică o desfășurare spațio-temporală precisă, orice produs audio-video implică un efort de creație. De cele mai multe ori, acest efort de creație este unul colectiv, iar sarcinile aferente sunt împarțite unei echipe. Deși membrii acestei echipe fac lucruri diferite, ei trebuie să colaboreze de așa manieră încât produsul final să nu pară o însăilare de fragmente distincte, ci o creație omogenă. În această ordine de idei, primele chestiuni ce ar trebui dezbătute la întâlnirile inițiale dintre producători și clienți ar trebui să clarifice o seamă de aspecte necesare pentru a stabili o viziune comună, care să optimizeze ulterior coeziunea și colaborarea dintre membrii echipei de producție.
Câteva dintre întrebările la care trebuie sa-și raspundă un client care își dorește un produs audio-video ar fi:
În timp ce unii clienți pot fi familiarizați cu diversele genuri, formate și concepte specifice producției video, știind astfel exact ce-și doresc, alții nu reușesc să identifice cel mai nimerit format video. Cea mai ușoară modalitate de a-ți da seama dacă ai nevoie de un clip promoțional, de un trailer, de un teaser, de un videoclip sau de o reclamă este să identifici cât mai punctual obiectivul pe care dorești să-l atingi. Ceea ce ne duce la întrebarea nr. 2:
O producție video care trebuie să prezinte un produs nou pe o piață de consum va fi fundamental diferit față de una care își propune să popularizeze un subiect anume, după cum un trailer pentru o reprezentație nu va avea nimic în comun cu o filmare de eveniment, sau cu un review video. Nu sunt puține nici cazurile în care anumiți clienți nu au nevoie, de fapt, de o producție video, descoperind ca își pot atinge scopurile cu ajutorul altor produse sau instrumente media. Cu cât reușește un client să-și înțeleagă exact și punctual nevoile, cu atât îi va fi mai ușor unui producător să îi pună la dispoziție un produs adaptat acestora.
Lumea contemporană oferă soluții diverse pentru distribuția și promovarea conținuturilor video. De la platforme online precum YouTube sau Vimeo, până la Social Media, de la televiziuni până la ecrane amplasate în diverse locații, piața de distribuție video se dezvoltă exponențial, facând mai accesibile ca oricând producțiile audio-video. Însă fiecare dintre aceste medii de distribuție și promovare sunt aferente unor categorii distincte de consumatori, ceea ce face relevantă alegerea unei producții cu un specific adaptat în funcție de diverse caracteristici. De exemplu, un clip la o rezoluție mai mică s-ar putea dovedi mai nimerit în mediul online (timp de încărcare redus, experiență de vizionare cursivă), în timp ce un videoclip de prezentare difuzat pe televizoarele unui magazin ar putea deveni mult mai eficient dacă s-ar baza predominant pe informație vizuală, în detrimentul celei sonore.
Odată ce am identificat formatul, obiectivul și mediul de distribuție/promovare al unei producții video, este foarte important sa înțelegem care este publicul căruia ne adresăm. Publicul țintă este unul larg sau restrâns? Tânăr sau în vârsta? Exclusivist sau comun? Astfel de întrebări sunt esențiale pentru un producător, care își poate adapta mult mai repede propunerile la nevoile particulare ale clientului.
Dacă toate lucrurile de mai sus sunt clare pentru client, răspunsul la întrebare devine mai simplu: depinde de scenariu. Scenariul (o descriere cât mai exactă a ce urmează să se vadă și să se audă în material) este cel mai important element în jurul căruia se stabilește bugetul unei producții. Până când nu există o primă versiune de scenariu, este aproape imposibil să existe o estimare financiară reală și coerentă. De asemenea, scenariul este un element cheie în producție – acceptarea lui reprezintă confirmarea că toate demersurile necesare pentru realizarea materialului pot începe.
Scenariul poate fi adaptat, readaptat și rafinat până la o versiune finală, cu care atât clientul, cât și producătorul sunt de acord. Adaptarea unui scenariu poate juca uneori un rol critic în estimarea bugetară. De pildă, dacă într-o primă versiune a scenariului există câteva scene care se desfășoară într-o țară străină – ceea ce ridică costurile producției, implicând deplasări, timp suplimentat, costuri adiacente, etc – adaptarea scenariului poate oferi o soluție care să simplifice o atare situație, diminuând astfel semnificativ bugetul.
Dacă un client pune această întrebare imediat după ce și-a exprimat intențiile în legătură cu un produs video, un răspuns exact va fi puțin probabil, dacă nu imposibil. De fapt, dacă primește un răspuns imediat la întrebarea aceasta, în lipsa unor întâlniri/discuții clarificatoare și a unui minimal material redactat (scenariu, storyboard, desfășurător producție, etc), clientul are cel mai probabil de-a face cu un amator.
Dacă totuși problema costurilor este una relevantă, stringentă sau de natură să condiționeze decizii hotărâtoare legate de o eventuală colaborare cu un producător, întrebarea ar trebui să fie alta: ce buget pot aloca pentru o astfel de producție? Un producător cu suficientă experiență ar putea folosi o astfel de informație din partea potențialilor clienți în vederea unor propuneri personalizate, eficientizând astfel la maximum un workflow favorabil colaborării. În egală măsură, răspunsul la această întrebare ar putea genera răspunsuri mai explicite la întrebările enunțate mai sus, dar ar putea ajuta clientul să evalueze și o serie de alte aspecte (calitatea, autenticitatea, originalitatea propunerilor venite de la producător), facilitându-i astfel o paradigmă proprie de valorizare a produsului pe care și-l dorește.
Presupune un setup organizat, în care producția se axează pe o alcătuire standard de servicii și elemente de producție și care presupune tehnici comune pentru diverse categorii de produs.
Lista serviciilor uzuale incluse : Script Writing, Storyboards, Casting, Location Scouting, Off&On-set production, Video Editing, Motion Graphics, Visual Effects, Sound Design, Digital Color Grading&Correction, Video Finishing.
Lista produselor specifice: Corporate Videos, Brand Videos, Web Videos, Recruitment Videos, Marketing Videos, Fundraising Videos, Instructional Videos, Educational Videos, Industrial Videos, Training Videos, Personal Brand Videos, Teaser Videos, Social Media Videos, Preroll commercial, Corporate Meetings, Conventions, Awards Shows, Product Launches, Explainer videos, Publicity Events.
Presupune un setup minimal, în care producția întrunește un cumul de servicii indispensabile și în care elementele și resursele tehnice/creative au un grad minimal de relevanță în producție și/sau în valorificarea produsului.
Lista serviciilor uzuale incluse : Script Writing, Casting, Location Scouting, Off&On-set production, Video Editing, Sound Design, Video finishing.
Lista produselor specifice: Market Research Videos, Video Billboards, Real estate Videos, Selling products Videos, CEO Profiles, Employee Profiles, Sizzle Reels, Pitch Videos, Broadcast Promos, Movie Trailers, Concert Visuals, Title Sequences.
Presupune un setup organizat, cu un grad ridicat de complexitate, care beneficiază de resurse creative/tehnice multiple exclusive, propuse și dezvoltate în conformitate cu nevoile distincte și specifice ale produsului și care se bazează pe o echipă specializată, în cadrul căreia abilitățile creative sunt conjugate și provin din domenii variate (regie, artele spectacolului, muzică, cinematografie, etc).
Lista serviciilor uzuale incluse: Concept Development, Script Writing, Storyboards, Casting, Location Scouting, Production Design, Off&On-set production, Video Editing, Motion Graphics, Visual Effects, Sound Design, Music Scoring, Digital Color Grading&Correction, Video Finishing.
Lista produselor specifice: Independent films, Music Videos, Documentaries, TV Commercials, Promo Videos.